Ćao dragi moji.
Kako ste mi danas , počinjete li se prilagođavati ovoj situaciji sa koronom. Ja sam skoro i prihvatila činjenicu da ću sa time morati nastaviti dalje život. Možda je to moja prednost ili greška ,ali svakako jedino se tako može normalno nastaviti živjeti. Prihvaćanje i koračanje hrabro i jako kroz život.
Svi ovi dani nekako nam nagovještavaju da polako dolazi kraj jednog divnog perioda godine i sa sobom donosi onaj manje divan ,ali ipak srcu drag period. Bliži nam se kraj ljeta i početak jeseni. Za mene je ljeto period koji zaista nekako simbolizira odmor i druženje ,ali nekako onako lagano bez pretjerani opterećivanja, no naravno i taj period ima svoj kraj. Sada nam se bliži period jeseni, period kada sve sazrijeva i kada nam je sve tako slatko i ukusno. Ovo je period kada su najukusnije jabuke, grožđe, kruške, breskve, smokve i ostalo voće koje dozrijeva upravo u ovom periodu. Osim toga ovo je period rezerviran i za kazanice i pečenje rakije. Period kada iz mnogih kuća miriše dobar pekmez ,a iz mnogi dvorišta širi se miris pečenja rakije. Ovo je onaj najljepši period koji jedna godina može sa sobom donijeti. Period kada se sve nekako sprema za zimnicu.
U ovom periodu najljepše je biti u svom domu i u krugu svoje obitelji. Mirisi koji ispunjuju ovaj period svake godine su isti ,ali su nekako iz godine u godinu ljepši.
Kako nam se bliži jesen koja sa sobom donosi pregršt novih stvari, tako vam i ja danas pišem jedan divan recept koje će zadovoljiti vaše nepce. Danas vam pišem recept o deliciji prijelaznog doba, nazvat ću to tako.
S obzirom da u ovom periodu prispijeva mnogo voća , sjetih se divnog recepta kolača od jabuka i cimeta. Mislim da je ovaj kolač idealan upravo za ovaj period, jer trenutno imamo svježe jabuke ,a i odličan je upravo za period prijelaza iz ljeta u jesen.
Sve što vam treba je vrijeme i sastojci.
Od sastojaka će vam trebati :
- Za biskvit :
- 5 jaja,
- 1 prašak za pecivo,
- 1 šolja mlijeka ( manja od kave ),
- 1 šolja ulja ( manja od kave ),
- 1 žlica đumbira,
-1 velika žlica kakaa ( ili dvije u ovisnosti od boje koju želite postići kod biskvita ),
- 1 vanilin šećer,
- 3 žlice šećera ( ili više ovisi koliko volite slatko ),
- 1 žlica cimeta.
- Za fil :
- jabuke ( koliko želite ),
- 1 vanilin šećer,
- 1 vrećica cimeta,
- 2 velike žlice šećera u prahu.
Postupak pripreme kolača jako je jednostavan. Sve sastoje koje idu za biskvit zajedno umiješati mikserom, pola smjese istresti u kalup za pečenje ili tepsiju i staviti da se peče. Za vrijeme pečenja biskvita, pripremljene jabuke (oguljene, izrendane) staviti na tavu, dodati preostale sastojke i propeći na laganoj vatri. Taj postupak raditi sve dok se jabuke ne budu smekšale, to će se vidjeti najbolje po boji i osjetiti po mirisu. Miris koji se širi u tim momentima , najbolji je miris koji svojim ukućanima možete prirediti. Zatim izvaditi biskvit iz rerne, najbolje ako nije baš u pod punosti pečen, zatim dodati tako pripremljene jabuke, i istresti po tome ostatak smjese od biskvita koji nam je prije ostao, i na kraju vratiti u rernu. Ostaviti da se peče , nekoliko minuta ( naravno to radim odprilike ). Provjeriti čačkalicom je li gornji sloj biskvita pečen.
Kada je sve pečeno , ostaviti kolač da malo odstoji na sobnoj temperaturi, zatim ga isjeći na željene komade i ostaviti u frižider ( idealan je hladan ).
Kada dođe vrijeme za jelo , servirati ga sa šećerom u prahu. Ovo je idealan kolač ,ako želite osvježenje i bombu ukusa jabuke i cimeta.
Želim vam ugodan ostatak dana, i sreću u pripremi ove ukusne delicije. Dobar tek.
Primjedbe
Objavi komentar